SuomiEnglantiVenäjä
 


 

Vaellus

Kolille voi saapua vaeltaen vaikkapa Joensuusta (Jaaman kierrosta ja Kolin polkua pitkin) tai pohjoisesta pyöräillen Juuan Kivikeskuksesta Larinsaarentietä pitkin. Mukava tapa tulla Kolille on myös lähteä patikoimaan Kopravaarasta (lähellä 6-tietä) Future Freetimelta Herajärven kierrokselle ja Kolille.

Kolin kansallispuistossa on yli 60 kilometriä merkittyjä vaellus- ja luontopolkuja. Polut eivät pääty puistoon, vaan hyviä polkuja on myös muualla. Kulkeepa Herajärven kierros pitkät pätkät puiston ulkopuolella. Opastettuja vaellusretkiä on tarjolla kymmenittäin. 

Kolin kesäretit

Läpi kansallispuiston ja Herajärven laakson kulkeva Herajärven kierros, 30-61 km, mahdollistaa useamman päivän vaelluksen. Vaellusreitti kiertää vaihtelevassa maastossa, purojen solinan täyttämistä lehdoista karuille kallioisille näköalapaikoille ja vaarametsiin. Herajärven kierros valittiin vuonna 2007 valtakunnalliseksi retkikohteeksi. 2011 Herajärven kierros pidentyi 40 kilometristä 60 kilometriin. Uuden reitin avajaisia vietettiin Kolin Retkiviikon yhteydessä.

Herajärven kierros on matka Kolin kansallismaisemaan. Reitti kulkee metsäisillä vaaroilla poiketen parhaille näköalapaikoille. Kolin ja Pohjois-Karjalan monimuotoinen luonto on läsnä joka askeleella. Herajärven kierros kiertää Herajärven ja kulkee Kolin kansallispuiston halki. Reitti koostuu kahdesta rengasreitistä, jotka voi kulkea valiten reitin pituudeksi 61 km, 35 km tai 30 km. Herajärven kierros on kuljettavissa lumettomaan aikaan.

Herajärven kierros on mieleenpainuva kokemus niin kokeneelle vaeltajalle, kulttuurinnälkäiselle patikoijalle kuin luontoharrastajallekin. Kallioiset vaaranlaet, varjoisat lehdot ja kulttuurimaisemat tuovat reitille vaihtelua. Retkeilijä voi viipyillä vanhoissa pihapiireissä, ahoilla tai kaskikoivikoissa paikallishistoriaan eläytyen. Urheilun makua muutoinkin korkeuserojen takia vaativaan reittiin saa lisäämällä vauhtia. 

Pyöräily

Päällystämätöntä maantietä pitkin kulkeva valtakunnallinen pyöräilyreitti nro 6 sivuaa kansallispuistoaluetta Kolin kylän tuntumassa. Maantielle pääsee Joensuu-Kajaani -tieltä (nro 6) kääntymällä Ahvenisen suuntaan tielle nro 515, jolta edelleen vasemmalle.

Palvelut: Pyöräilyreitin varrella on tarjolla paljon Kolin alueen matkailuyrittäjien palveluja (majoitusliikkeet, kauppa, kahvio). Alueella yrittäjiä, jotka vuokraavat polkupyöriä.

Nähtävää: Vaaramaiseman, peltojen ja vesistöjen vaihtelu reitin varrella on tyypillistä pohjois-karjalaista maalaismaisemaa.

Kolin pyöräreitit -kartta (www.vaellus.info)

 

 

 

 

 

Kolin retkeily ja palvelukartta

Kolin pyöräilykartta

Vaellusreittiopas

Kolin reitit